Til toppen

Reléer

 

Et relé er en elektrisk betjent bryter. Den består av et sett med inngangsterminaler for en eller flere styresignaler, og et sett med driftsterminaler. Bryteren kan ha et hvilket som helst antall kontakter i flere kontaktformer, slik som å opprette kontakter, bryte kontakter eller kombinasjoner derav.

Reléer brukes der det er nødvendig å kontrollere en krets ved et uavhengig laveffektsignal, eller der flere kretser må styres av ett signal. Reléer ble først brukt i langdistanse telegrafkretser som signalrepeatere: de oppdaterer signalet som kommer inn fra en krets ved å overføre det til en annen krets. Reléer ble brukt mye i telefonsentraler og tidlige datamaskiner for å utføre logiske operasjoner.

Den tradisjonelle formen på et relé bruker en elektromagnet for å lukke eller åpne kontaktene, men andre driftsprinsipper er oppfunnet, for eksempel i solid state-reléer som bruker halvlederegenskaper for kontroll uten å stole på bevegelige deler. Reléer med kalibrerte driftsegenskaper og noen ganger flere driftsspoler brukes til å beskytte elektriske kretser mot overbelastning eller feil; i moderne elektriske kraftsystemer utføres disse funksjonene av digitale instrumenter som fortsatt kalles beskyttelsesreléer.

Låsereléer krever bare en enkelt puls med styringskraft for å betjene bryteren kontinuerlig. En annen puls påført et andre sett med kontrollterminaler, eller en puls med motsatt polaritet, tilbakestiller bryteren, mens gjentatte pulser av samme slag ikke har noen effekter. Magnetiske låsereléer er nyttige i applikasjoner når avbrutt strøm ikke skal påvirke kretsene som reléet styrer.

Under ser dere et bitelite utvalg av våre releer. 

Sorter etter:

Seneca DC strøm-/spenningsrele

3 releutganger. 19-40VDC. 19-28VAC
Z113T

PFEB 3 X 400VAC50Hz

Spenningsasymetrirele u/nulleder
PFEB400

PLAS 230 230VAC

Flip-Flop u/minne
00005430

VME420-D-2. Spenningsrele. Tilkobling via fjærklemmer

Un: AC/DC 6...300 V 42...460 Hz. Us: AC/DC 70...300 V AC 42...460 Hz
B73010002